Magnesium Massage

De rol van magnesium

Zonder de juiste hoeveelheid magnesium in je lichaam ga je steeds meer fysieke en neurologische klachten ervaren. Magnesium kun je halen uit het eten van bananen, granen, noten, abrikozen en groene groenten zoals spinazie. Echter, de hoeveel magnesium in deze voedingsmiddelen is door de jaren heen aanzienlijk lager geworden. Maar ook door andere redenen krijgt jouw lichaam minder magnesium binnen. Bijvoorbeeld door het drinken van frisdranken en koffie en het eten van veel suikers wordt magnesium niet goed in ons lichaam opgenomen. Ook het ervaren van stress en door veel te sporten houdt je lichaam minder magnesium vast. Er gaat een hoop magnesium verloren doordat je tijdens intensieve inspanning frequent zweet, maar ook omdat je spieren veel magnesium opnemen.

Magnesium houdt de celwanden soepel en gezond en is dus belangrijk voor een goede stofwisseling in het lichaam. Het heeft ook een gunstige werking op het centraal zenuwstelsel. Het speelt een belangrijke rol in de werking van hart- en bloedvaten. Magnesium is belangrijk voor de energievoorziening van ons lichaam, de slaap èn een goede darmwerking.

Als je te weinig magnesium binnenkrijgt, kunnen je spieren (dus ook je hartspier en de gladde spieren binnenin de bloedvaten) moeilijk ontspannen. Het heeft dan ook een zeer effectieve werking bij stressklachten. Daarnaast heeft magnesium ook ontstekingsremmende eigenschappen.

Waarom een magnesium massage?

Een tekort aan magnesium wordt vaak aangevuld met voedingssupplementen. Maar magnesium wordt echter veel beter opgenomen via de huid. Je lichaam neemt magnesiumchloride snel op via haarzakjes en zweetklieren. Daardoor gaat de magnesium rechtstreeks naar de cellen en door naar de bloedbaan. De werkzame stof magnesiumchloride die ik tijdens de massage gebruik, wordt voor minimaal 90% door de huid opgenomen. Door magnesium oraal in te nemen, neem je slechts 10% van het mineraal op. Goed om te weten is ook dat het voordeel bij magnesium opname via de huid is, dat je nooit te veel kunt gebruiken. Als de cellen zijn verzadigd, dan nemen ze simpelweg niets meer op.

Symptomen van magnesiumtekort

 • Kramp in voeten of benen (rusteloze benen)
 • Pijnlijke spieren en/of spierzwakte
 • Gewrichtsklachten/stijfheid
 • Onrustige huid
 • Vermoeidheid
 • Lusteloosheid
 • Neerslachtigheid en depressie
 • Nervositeit
 • Verminderde concentratie
 • Stress
 • Migraine
 • Menstruatiepijn
 • PMS

50 plussers hebben vaak een magnesiumtekort en ook mensen die fysiek zwaar werk doen zullen baat hebben bij het aanvullen van het magnesiumgehalte in hun lichaam. Het gebruik van magnesium in de vorm van olie of gel, is de meest natuurlijke manier om een magnesiumtekort aan te vullen.

Hoe gaat de magnesium massage in zijn werk?
Bij de magnesium massage begin ik met het aanbrengen van magnesiumolie op je handen, voeten en oksels omdat daar veel zweet klieren zitten. Daardoor begint je lichaam meteen met het opnemen van het magnesium. Je handen en voeten worden gewikkeld in een folie met doeken er omheen. Dan volgt de massage van de rug en achterbenen met magnesiumgel en in overleg kunnen ook de handen en/of voeten gemasseerd worden.

Advies
Voor het beste resultaat is het advies om regelmatig een magnesium massage te nemen. Denk daarbij bijvoorbeeld 1 keer per maand. Daarbij is het effectief om dit thuis zelf aan te vullen met 1 à 2 keer in de week een voetenbadje met magnesium. Hierdoor houd je de hoeveelheid magnesium op peil. Ik raad aan om jezelf 2 dagen voor de behandeling niet te scheren. Magnesium kan bij net geschoren lichaamsdelen gaan prikken.

Wanneer geen magnesium massage?

Deze behandeling is helaas niet geschikt voor mensen met:

 • Nierproblemen
 • Een lage bloeddruk

Voor de magnesiummassage maak ik gebruik van producten van het merk Zechsal. Een topmerk onder de magnesiumproducten.

De producten van Zechsal zijn tevens bij mij verkrijgbaar.