Nieuws

Slaapproblemen?

Bij slaapproblemen of slapeloosheid kun je moeilijk in slaap vallen en/of doorslapen of het kan zijn dat je altijd erg vroeg wakker wordt. Vaak is slapeloosheid een tijdelijk bijverschijnsel van stress of van een ingrijpende emotionele gebeurtenis in iemands leven. Denk hierbij aan het verlies van een dierbare of verandering van werk. Ook bepaalde medicijnen kunnen invloed hebben op iemands slaapgedrag. En in sommige gevallen kan slapeloosheid ook chronisch zijn. Het slaap-waakritme in de hersenen is verstoord en heeft een negatief effect op het slaapgedrag.

Langdurig slaapgebrek kan veel gevolgen hebben en leiden tot ernstige gezondheidsklachten. Denk hierbij aan:
– Geheugen- en concentratieproblemen
– Depressiviteit
– Beperking van het beoordelingsvermogen
– Gewichtstoename
– Veroudering van de huid
– Hart- en vaatziekten
– Hoge bloeddruk
– Onregelmatige hartslag
– Diabetes
– Vermindering van je libido
Waarom een massage?
Een goede massage verbetert de slaapkwaliteit en vermindert het aantal keren dat je ’s nachts wakker wordt.
Massage bevordert de afgifte van serotonine. Serotonine versterkt het gevoel van geluk en welzijn. Melatonine is het hormoon dat de slaapcyclus regelt. Bepaalde hormonen, zoals cortisol, kunnen bijdragen aan slapeloosheid. Massage heeft direct invloed op hormonen. Een rustgevende massage verlaagt het cortisolniveau (stressgehalte) en stimuleert de lichaamsproductie van serotonine en melatonine, waardoor de slaapkwaliteit aanzienlijk verbetert.

“Langdurig slaapgebrek kan veel gevolgen hebben en leiden tot ernstige gezondheidsklachten.

Wat is een geschikte massage bij slaapproblemen?
Een hele geschikte vorm van massage om de slaapkwaliteit te verbeteren, is de Zweedse massage Tactiel Stimulering. Daarbij worden zachte massagetechnieken met de handen uitgevoerd. De massage bestaat uit lange strijkbewegingen met een bepaalde (lichte) druk, waardoor de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in het lichaam daalt. Het is bij het tegengaan van slapeloosheid erg belangrijk dat je kiest voor een massage met lange, vloeiende en zachte bewegingen, zodat het lichaam in de ontspanning komt.

Andere voordelen van zachte massagetherapie
Massage voor de slaap bevordert rust en vermindert het vermoeidheidsgevoel waar zoveel mensen mee te maken hebben. Maar een zachte massage zoals Tactiel Stimulering biedt ook andere voordelen zoals:

Vermindering van pijn. Massagetherapie kan worden gebruikt om chronische pijn te verminderen. De reden waardoor deze pijn is ontstaan is niet van belang. Dit kan zijn als gevolg van een kankerbehandeling, een ziekte, een herstel van een operatie of ongeval. Pijn kan het erg lastig maken om in slaap te vallen en het is daarom belangrijk om dit te verminderen
Vermindering van stress: Massagetherapie helpt om cortisol (stresshormoon) te verminderen en om de serotonine- en dopamineniveaus te verhogen. Hierdoor worden de gevoelens van tevredenheid en ontspanning gestimuleerd en zodoende wordt de slaapkwaliteit verbeterd.

Etherische oliën
Ook zijn er etherische oliën die de slaap kunnen bevorderen. Deze kunnen worden toegevoegd tijdens een massage of in een voetenbad. Voorbeelden zijn Citroenolie, Scharlei, Marjolein, Bergamot, Lavendel, Kamille, Mandarijn e.a.. Sommige etherische oliën werken ook bij angst en rusteloosheid.

Zachte massage als hulpmiddel in de zorg

Palliatieve zorg
Palliatieve zorg is gericht op kwaliteit van leven. In de laatste maanden spreken we van (palliatief) terminale zorg.
Palliatieve zorg richt zich op de kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid. Het doel is om een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te realiseren, door bijvoorbeeld het voorkomen of verlichten van klachten zoals pijn, vermoeidheid of angst.
Als iemand zich bevindt in de palliatieve of in de terminale fase van zijn/haar leven, kan Tactiel Stimulering (een zachte aanrakingsmethode) een heel mooi hulpmiddel zijn om in te zetten.
In de palliatieve of terminale fase kan iemand veel onrust, stress en/of pijn ervaren. Tactiel Stimulering kan een steentje bijdragen om deze periode draaglijker te maken. Deze aanrakingsmethode zorgt namelijk voor innerlijke rust en ontspanning.
Hierdoor kunnen lichamelijke klachten minder worden, wat leidt tot meer tevredenheid en/of berusting. Tactiel Stimulering is speciaal gericht op het welzijn van diegene die de behandeling ontvangt. Maar op deze manier kan het ook bijdragen aan het welzijn van naasten.

Tactiel Stimulering
Bij de uit Zweden afkomstige massage Tactiel Stimulering worden zachte massagetechnieken met de handen uitgevoerd. De massage bestaat uit lange strijkbewegingen met een bepaalde (lichte) druk, waardoor de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in het lichaam daalt. Omdat hierbij lange, vloeiende en zachte bewegingen worden toegepast, komt het lichaam in de ontspanning.

“Palliatieve zorg draait om leven toevoegen aan de dagen in plaats van dagen toevoegen aan het leven”

Tactiel Stimulering wordt vaak gegeven in de massage-praktijk. Maar ook als iemand in een verzorgingshuis, hospice of in de eigen vertrouwde thuissituatie verblijft, kan op deze locatie de behandeling worden toegepast.
Dit geldt overigens niet alleen voor mensen die zich bevinden in de palliatieve of terminale fase. Voor iedereen die (tijdelijk) niet mobiel is en toch van één van onderstaande zachte massages wil genieten, is er de mogelijkheid om de massage op locatie te ontvangen.
(Hier zitten wel enkele voorwaarden aan)

Diverse zachte massages die ontvangen kunnen worden op locatie:
– Aroma Touch Massage
– Vlinder Massage
– Hand- en/of Voet Massage
– Magnesium Massage
– En uiteraard: Tactiel Stimulering

Andere zachte massages zijn de zwangerschapsmassage en kruidenstempelmassage. Deze kunnen alleen in de massage-praktijk worden toegepast.
De zwangerschapsmassage omdat er bij deze massage gebruik wordt gemaakt van een unieke “mama-massagetafel” met uitsparingen voor de borsten en de buik. De reden hiervan is dat de zwangere dame tijdens de ontspannende massage op haar buik kan liggen.
De kruidenstempelmassage kan alleen in de massage-praktijk worden gegeven, omdat de kruidenstempels op een speciale manier moeten worden opgewarmd.

Doelgroepen voor zachte massages:
– Ouderenzorg
– Speciale zorg (Ziekte van Parkinson, dementie, ADHD, HSP etc.)
– Palliatieve en/of terminale zorg
– Zwangerschap

Ook kun je uiteraard enorm genieten van het ontvangen van een zachte massage zonder bij één van bovenstaande doelgroepen te horen of klachten te hebben.

Unieke vormen van massage

Massages zijn er in vele soorten en maten.
De kunst is om erachter te komen wat nu eigenlijk bij jou past. En niet onbelangrijk: Wat is het doel van de massage?

Happy Kids Massage
Speciaal voor kinderen is er een unieke methode ontwikkeld op het gebied van massages. Daarbij gaat het onder andere om technieken volgens het concept van Happy Kids Massage die kinderen onderling bij elkaar uitvoeren, over de kleding heen. Happy Kids Massage staat voor liefdevolle, respectvolle, gewenste aanraking met aandacht gegeven.
Om de Happy Kids Massage te introduceren zijn er vele mogelijkheden. Dit kan door middel van het geven van trainingen aan professionals op basisscholen of in de kinderopvang, een les aanbieden in een klas of groep kinderen, het geven van workshops op bijvoorbeeld een ouderavond, informatiedag of BSO, ouder-kind workshop etc.etc. De mogelijkheden zijn divers. De uitvoering van een Happy Kids Massage is geschikt voor kinderen van 0-12 jaar, afhankelijk van wat het doel is.
Er kunnen ontspanningsoefeningen worden ingezet, mindfulness oefeningen, affirmaties, massage met gebruik van de materialen uit de kriebelbox en/of wellnessbox, massageverhaaltjes/versjes/liedjes etc….

De voordelen van deze vorm van “massage” op een rij:
– meer zelfvertrouwen
– het verbetert de concentratie
– kinderen leren grenzen aangeven en die van elkaar te respecteren
– draagt bij aan meer onderlinge verbondenheid binnen een groep, waardoor pestgedrag vermindert of zelfs verdwijnt
– helpt lichamelijke klachten door drukte en stress te verminderen
– maakt kinderen weerbaarder tegen ongewenste aanraking

Zachte massages
Steeds vaker boekt men een massage om even een moment voor zichzelf te nemen en te ontspannen. Voor dit soort massages zijn legio mogelijkheden. Onder andere kan men kiezen voor een zachte massage.
In plaats van de reguliere massages, hebben zachte massages een andere, maar zeker juist een hele effectieve werking op lichaam en geest. Een unieke methode van een zachte doch zeer doeltreffende massage als het gaat om ontspanning is de Tactiel Stimulering. Het is een zachte aanrakingsmethode die voor talloze doelgroepen kan worden ingezet. Behalve Tactiel Stimulering zijn de Vlindermassage en Aroma Touch Massage hier ook erg geschikt voor.

Wanneer of voor wie is een zachte massage uitermate geschikt:
– Vòòr, tijdens en nà een zwangerschap
– Dementie
– Burn-Out
– Long-Covid
– Fibromyalgie en reuma
– Traumaverwerking
– Voor oncologische patiënten
– Voor kinderen
Als lichaam en geest door ziekte of een andere reden uit balans zijn, kan een zachte massage erg zinvol zijn om de balans weer terug te vinden.

Magnesium Massage
Een hele effectieve massage is ook de Magnesium Massage. Magnesium houdt de celwanden soepel en gezond en is dus belangrijk voor een goede stofwisseling in het lichaam. Het heeft ook een gunstige werking op het centraal zenuwstelsel. Tevens speelt het een belangrijke rol in de werking van hart- en bloedvaten, voor de energievoorziening van ons lichaam, de slaap èn een goede darmwerking. Magnesium heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen.
Als je te weinig magnesium binnenkrijgt, kunnen je spieren (dus ook je hartspier en de gladde spieren binnenin de bloedvaten) moeilijk ontspannen. Voldoende magnesium werkt dan ook zeer positief bij stressklachten.

“De Kracht Van Zacht”

Zwangerschapsmassage

Goed voor mama & baby
Waarom een zwangerschapsmassage?
Tijdens de zwangerschap is je lichaam hard aan het werk. Alle belangrijke fysieke processen veranderen om ruimte te maken voor je baby en om te zorgen dat hij/zij zich goed kan ontwikkelen. Je lichaam is er immers voor gemaakt, maar het kan wel een belasting zijn.
Onder invloed van zwangerschapshormonen worden je gewrichten soepeler en door het extra gewicht van je buik moeten je rug- en beenspieren harder werken. Daarom krijgen zwangere vrouwen het advies om het rustig aan te doen. Maar je moet jezelf dan wel die extra rust gunnen. Vooral als het “gewone” leven met de nodige (werk)stress en/of de zorg voor een ouder kind ondertussen doorgaat. Een zwangerschapsmassage laat je dan even helemaal ontspannen en opladen en het helpt je om bewust stil te staan bij alle veranderingen.

Ontspannen: goed voor het herstel
Tijdens een massage ontspan je door zorgzame aanraking. Je maakt dan oxytocine aan. Dit is het hormoon dat een fijn, tevreden gevoel geeft en ervoor zorgt dat je lichaam herstelt van al het harde werk. Een massage brengt ook je centrale zenuwstelsel tot rust, waardoor het alle lichaamsfuncties gaat aansturen zoals van nature gezond is. Dit werkt nog lang door als je na de massage lekker gaat slapen of de rest van de dag vrij neemt.
Bovendien verbetert door de strijkingen op je lichaam, de bloedsomloop naar al je organen en ook naar de placenta. Dit werkt allemaal door. Heel fijn en gezond voor jou en ook jouw kindje kan hiervan mooi mee profiteren.
En dit alles is mogelijk op een speciale “mama-tafel” waardoor je in elke fase van de zwangerschap nog heerlijk op je buik kunt liggen.

Samen ontspannen
Baby’s in de buik pikken de stemming van hun moeder op. Bovendien voelt je baby aan jouw lichaam en hartslag dat jij ontspant, waardoor hij/zij óók gaat ontspannen. De quality-time tussen jou en je kindje is begonnen!

Voorbereiding op de bevalling
Vaak stellen zwangere vrouwen een massage uit tot hun zwangerschapsverlof. Maar vanwege bovengenoemde voordelen is het juist erg fijn om er al eerder mee te beginnen. Vanaf twaalf weken kun je je gerust laten masseren. En zelfs tot het moment van bevallen kan een massage ingezet worden. Hoe vaker je bewust tijd vrijmaakt voor ontspanning, hoe eerder je brein en je lichaam eraan gewend zijn om zich over te geven en in een diepe rust te geraken. Dit zijn hele goede voorbereidingen op de bevalling.

“De quality-time tussen jou en je kindje is begonnen!

De voordelen van een zwangerschapsmassage op een rijtje
• Het helpt je ontspannen. Je hoofd en lichaam komen helemaal tot rust
• Het ondersteunt je herstel en het gezond functioneren van je lichaam. Je hartslag wordt rustig, je ademhaling verdiept en je bloedsomloop verbetert, waardoor er meer zuurstofrijk bloed naar je organen en je baby gaan
• Het kan rugklachten, bekkenpijn en beenkrampen verlichten
• Het helpt je beter en dieper te slapen
• Je brein en lichaam leren zich makkelijk te ontspannen, wat jou kan helpen om ook bij de bevalling goed te ontspannen en “uit je hoofd” te gaan
• Daling van hoge bloeddruk
• Bevordering van de moedermelk
• Je baby profiteert mee van al deze voordelen en jullie kunnen makkelijk contact maken
• Weeën bevorderend (indien het lichaam hier klaar voor is)

Behandelingen